Her zaman güncel eğitimler ile dijital pazarlama ve SEO becerilerinizi geliştirin. Tüm eğitim videolarımızdan haberdar olmak için E-Mail bültenimize kayıt olabilirsiniz.
Her zaman güncel eğitimler ile dijital pazarlama ve SEO becerilerinizi geliştirin. Tüm eğitim videolarımızdan haberdar olmak için E-Mail bültenimize kayıt olabilirsiniz.
Yapısal veri nedir?; Yapısal veri, Google’ın web sitelerinde yer alan içerikleri daha iyi anlayabilmesi adına sayfaların belirli kriterler çerçevesinde işaretlenmesidir. Yapısal veri işaretlemeleri sayesinde Google, web sitelerini daha açık bir şekilde anlar ve arama sonuçlarında daha zengin bir şekilde sunar.
Yapısal veriler, her web sayfası için farklı bir şekilde oluşturulabilir. Bu sayede web sayfaları daha anlamlı bir şekilde Google botları tarafından taranacaktır. Tarama sırasında yapısal veriler ile karşılaşan Google botları sayfalara avantaj tanıyabilir ve bu sayfaları zengin sonuç olarak arama sonuç sayfasında sunabilmektedir.
Yapısal veri işaretlemeleri web sitelerine birçok avantaj sağlayabilirler. Bu avantajlar sayesinde web siteleri arama sonuçlarında kendilerine daha iyi konumlar elde edebilir ve zengin sonuç olarak sunulduklarında tıklama oranlarında yükselme yaşanabilir. Bu sayede web sayfaları Google nazarında daha iyi anlaşılmalarının yanı sıra kullanıcılar için de daha anlamlı bir hale gelecektir.
Kullanıcıların arama niyetleri ile paralellik gösteren web siteleri, yapısal veri işaretlemeleri sayesinde botlar tarafından daha anlaşılır bir duruma ulaşabilir ve bu sayede arama sorgularında istedikleri sıralamalara daha yakın bir performans sergileyebilir.
Yapısal veri türleri her web sitesi ve her web sayfası için farklılık gösterebilmektedir. Ancak bu farklılığın yanı sıra yaygın olarak kullanılmakta olan ve sıkça tercih edilen yapısal veri türleri de bulunmaktadır. En çok tercih edilen yapısal veri çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Şimdi bu şema türlerine yakından göz atalım.
Organizasyon şeması kullanarak oluşturulacak olan yapısal veri işaretlemeleri, web sitelerinin bir markaya ait olduğunu belirtmek adına kullanılmaktadır. Bu işaretleme türü kullanarak markalar hakkında birçok kısa bilgiye arama sonuçlarında yer vermek mümkündür. Logo, iletişim bilgileri, sosyal medya hesapları gibi oldukça önemli verileri, Organizasyon şeması ile paylaşabilirsiniz.
Organizasyon şeması için tavsiye edilen kaynaklar;
https://schema.org/Organization
https://jsonld.com/organization/
Breadcrumb şema türü, site içerisinde yer alan navigasyon (sayfa yolu) düzeninin arama sonuçlarında da görünmesine olanak tanıyan bir yapısal veri çeşididir. Bu yapısal verinin arama sonuçlarında yer alması ile kullanıcılara yol gösterim imkanı sağlar.
Breadcrumb için tavsiye edilen kaynaklar;
https://schema.org/BreadcrumbList
https://jsonld.com/breadcrumb/
Prodcut şema türü kullanılarak yapılan yapısal verilerde, web siteleri içerisinde yer alan ürünlerin -özellike e-ticaret siteleri için- arama sonuçlarında gösterilmesi sağlanır. Hatta detaylı ve eksiksiz olarak yapılacak işaretlemeler sayesinde ürünlerin fiyatları bile arama sonuçlarında yer alabilmektedir. Bu şema türü ürünler ya da hizmetler için tercih edilebilir.
Product şeması için kullanılabilecek kaynaklar;
Derecelendirme şeması, adından da anlaşılacağı gibi web sitelerinde yer alan ürünlerin, hizmetlerin derecelendirme puanlarının arama sonuçlarında kullanıcıya sunulmasını sağlar. Halihazırda ürünü deneyimlemiş kullanıcılar tarafından verilen oyların diğer kullanıcılara sunulması sayesinde zengin bir görünüm elde edilebilir ve arama gerçekleştiren kullanıcın ürüne bakışı pozitif anlamda değiştirilebilir.
Değerlendirme şeması için kullanılabilecek kaynaklar;
https://schema.org/AggregateRating
Article şema türü yazı paylaşımı yapan siteler için uygun olan bir yapısal veri türüdür. Article, News Article ya da BlogPosting şemaları kullanılarak işaretleme yapılabilir. Yapılacak olan bu işaretleme ile birlikte makalelerin arama sonuçlarında daha iyi sıralamalar elde etmesi sağlanır.
Article şeması için kullanılabilecek kaynaklar;
https://schema.org/BlogPosting
Yapısal veri işaretlemeleri, SEO çalışmalarının teknik bir boyutu olarak karşımıza çıkmaktadır. Genellikle yazılım tarafı ile yürütülen çalışmalar sayesinde yapısal veri işaretlemeleri yapılabilmektedir.
Yapısal veri ekleme süreçlerinde dikkat edilmesi gereken hususların başında, yapısal verilerde kullanılabilecek olan 4 farklı işaretleyiciyi bilmek gelir. Bu işaretleyiciler;
JSON-LD Google tarafından önerilmekte olan yapısal veri işaretleyicisidir. Sayfa içerisinde <script> etiketine yerleştirilen javascript gösterimi ile yapılmaktadır. Sayfa kaynak kodlarına direkt olarak yerleştirilir. En çok kullanılan işratlemelerin başında gelmektedir.
Örnek JSON-LD işaretlemesi (Breadcrumb şeması)
<script type="application/ld+json">
{
"@context": "https://schema.org",
"@type": "BreadcrumbList",
"itemListElement": [{
"@type": "ListItem",
"position": 1,
"name": "Books",
"item": "https://example.com/books"
},{
"@type": "ListItem",
"position": 2,
"name": "Science Fiction",
"item": "https://example.com/books/sciencefiction"
},{
"@type": "ListItem",
"position": 3,
"name": "Award Winners"
}]
}
</script>
RDFa temelinde bir HTML5 uzantısıdır. Sayfaların hem başlık hem de gövde bölümlerinde yaygın olarak kullanılmakta olan bir işaretleme türüdür.
Örnek RDFa işaretlemesi (Breadcrumb için)
<body>
<ol vocab="https://schema.org/" typeof="BreadcrumbList">
<li property="itemListElement" typeof="ListItem">
<a property="item" typeof="WebPage"
href="https://example.com/books">
<span property="name">Books</span></a>
<meta property="position" content="1">
</li>
</ol>
</body>
Mikro veri yapılandırılmış verileri işaretlemek için kullanılan HTML yapısıdır. HTML kodlarına arasına gömülmektedir. Genellikle kaynak kod üzerinde yer alan <body> içerisinde kullanılmaktadır.
Mikro veri işaretleme yapısı örneği (Breadcrumb şeması için)
<body>
<ol itemscope itemtype="https://schema.org/BreadcrumbList">
<li itemprop="itemListElement" itemscope
itemtype="https://schema.org/ListItem">
<a itemprop="item" href="https://example.com/books">
<span itemprop="name">Books</span></a>
<meta itemprop="position" content="1" />
</li>
</ol>
Yapısal verileri işaretlemek için kullanılabilecek birden farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden bir tanesi yukarıda yer alan işaretleyici türlerden birini tercih ederek, sayfa yapınıza dahil etmek olacaktır. Diğer yöntemler için daha basit ve hızlı çözümler sunmakta olan yöntemlerdir.
Google yapısal veri yardımcı aracı, web sitelerinin yapısal verileri oluşturması adına dizayn edilmiş olan ücretsiz bir araçtır. Bu yardımcı aracı kullanarak hızlı bir şekilde işaretlemeler gerçekleştirilebilir.
Web siteleri ve E-postaları işaretlemek için kullanılmakta olan bu araç sayesinde sitelerinizi birçok işaretleme türü ile anlamlandırabilirsiniz. Etkinlik, filmler, İş ilanları, kitap yorumları, makaleler, restoranlar, soru-cevap sayfaları, yerel işletmeler vb. gibi işaretlemeleri gerçekleştirebilirsiniz.
WordPress siteleriniz var ise yapısal veri eklemeleri yapmak daha kolaydır. Tek yapmanız gereken eklentiler indirmek olacaktır. Yapısal verilerinizi anlamlı ve eksiksiz olarak kullanmanıza olanak tanıyan eklentiler şu şekildedir;
Yukarıda yer alan eklentilerden faydalanarak WordPress siteleriniz için yapısal veri işaretlemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Yapısal verilerinizi oluşturmak istiyorsunuz ancak yeterli kaynağa sahip değil misiniz? O zaman faydalanabileceğiniz birkaç kaynak mevcuttur.
Schema.org Google yapısal veri sisteminin temelinde yer almakta olan bir işaretleme dilidir. 2011 yılından bu yana hizmet vermekte olan bir Google projesidir.
Jsonld.com, yapısal veri işaretlemeleri sırasında kullanılabilecek olan şema türlerinin JSON formatında sunulduğu bir yardımcı kaynaktır. Webmasterlar ve SEO çalışmalarında yapısal veri işaretlemeleri için oluşturulmuş olan bir projedir.
SEO Nasıl Yapılır? öğrenmek ister misiniz? O zaman SEO Nasıl Yapılır? SEO Yapılacaklar Listesi blog yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.
Yapısal veri, web sitelerinin daha iyi anlamlandırılması için kullanılmakta olan işaretleme türüdür.
Yapılandırılmış veri kullanımı SEO çalışmalarına büyük katkı sunar. Organik sıralama kazanımı ve tıklama oranı artışı yakalamak için kullanılabilir.
En çok kullanılan yapısal veri şemaları; Article, Breadcrumb, Değerlendirme şemalarıdır.
İçindekiler
×