301 Yönlendirme, bir web adresini kalıcı olarak başka bir URL’ye yönlendirme işlemini yürütmekte olan HTTP kodudur. Permanent Redirect (kalıcı yönlendirme) görevini yürütmekte olan bu işlem web siteleri adına hayati öneme sahiptir.
301 yönlendirmeleri; Sitenizde yer alan ve artık değişmesi gereken eski URL adreslerinin yeni adreslere yönlendirilmesi, artık orada bulunmayan web sayfalarınızın başka adreslere yönlendirilerek işlevsel hale getirilmesi ve canlandırılmasını sağlar.
Google tarafından gelen bilgilendirmeye göre, 301 ile yönlendirdiğiniz linklerinizi en az 1 yıl bu şekilde kalmasına dikkat etmelisiniz. Eğer 1 yıldan daha kısa bir sürede bu yönlendirmeleri kaldıracaksanız 302 kodlu yönlendirmeleri tercih etmelisiniz.
Bu Yazıda Nelerden Bahsedeceğiz?
Toggle301 Yönlendirme Neden Yapılır?
Web siteleri kimi durumlarda binlerce içeriğe ya da binlerce ürüne sahip olabilir. Bu gibi durumlarda içeriklerinizden çoğu güncelliğini yitirebilir ve yeniden dizay edilmesi gerekir. İşte tam burada karşımıza kalıcı olarak yönlendirme fırsatı çıkar. Eski sayfalarınızı tamamen işlevsiz hale getirebilmek ve artık sadece güncel hallerini göstermek işin 301 yönlendirme ile sayfayı başka içeriğe yönlendirebilirsiniz. Bu sayede duplicate içerik problemiyle de uğraşmak zorunda kalmazsınız.
Bir başka senaryoda ise web siteniz ve hizmetleriniz için artık yeni bir domain adresi kullanmayı düşünebilirsiniz. Bu nedenle eski URL ile yeni URL arasında bir köprü oluşturmanız gerekir. Ziyaretçilerinizi yeni domain adresine kesintisiz olarak ulaştırabilmek için 301 yönlendirmelerinden yararlanabilirsiniz.
301 Yönlendirmeler Nasıl Yapılır?
301 yönlendirme durumlarından yararlanmak için birkaç farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler ile link inşa süreçlerinizi daha iyi yönetebilirsiniz. Ancak yönlendirmeleri yapmadan önce nasıl yapıldığından kesinlikle emin olmalısınız. Çünkü 301 HTTP kodu web sitenizin kaderini direkt olarak etkileyecektir.
WordPress 301 Yönlendirme
WordPress siteleriniz için yönlendirme yapmak adına kodlama bilmeden kolayca kullanabileceğiniz eklentiler bulunmaktadır. Bu eklentilerden biriside Redirection eklentisidir. Redirection eklentisi ile hali hazırda aktif olan yönlendirmelerinizi görebilir ve yeni sayfalar için yönlendirmelerinizi düzenleyebilirsiniz.
Htaccess ile Yönlendirme
Htaccess dosyası üzerinden yönlendirmeleri yöntemek için az da olsa kod bilgisi gerekebilmektedir. Htaccess dosyası üzerine kodlar ekleyerek ister domain adresinizi istersenizde direkt olarak web sayfalarınızı yeni bir URL’ye yönlendirebilirsiniz.
PHP tabanına sahip siteler için kullanabileceğiniz kod yapısı şu şekildedir;
ReWriteCond %{HTTP_HOST} ^(www.)?eskidomain.com$ [NC]
ReWriteRule ^(.*)$ http://www.yenidomain.com/$1 [R=301,L]
Sadece web sayfalarınızda yönlendirme yapmak için ise bu kodu kullanabilirsiniz;
ReWriteCond %{REQUEST_URI} ^/ornekyazi.html$
ReWriteRule ^(.*)$ http://www.siteadi.com/ornek-yazi.html [R=301,L]
302 Yönlendirme Nedir? 301 ile Farkları Nelerdir?
HTTP yönlendirme kodlarından bir diğeri ise 302 yönledirme kodudur. Tıpkı 301 yönlendirme kodu gibi çok sık olarak kullanılmaktadır. 302 yönlendirme kodu temel anlamda temporary redirect yani geçici yönlendirme kodudur. 301 kodunun aksine web sayfalarınızı geçici olarak farklı bir adreste canlı tutmanıza olanak tanır.
302 yönlendirmeleri 404 hatası alınan sayfaların bakımları sırasında ya da genel olarak teknik sorunlar yaşayan sayfalar için yönlendirme yapılmasını ve bu sayede kullanıcı deneyiminin korunmasını sağlar. Aynı zamanda daha önceden aktif olan bir ürünün ya da bir kampanyanın belirli bir süre için olmaması durumlarında geçici olarak yapılacak yönlendirmeler için kullanılacaktır.
Tüm bu yönlendirme durumlarının web sitenizin kaderine direkt olarak etki edeceğine ve SEO çalışmalarınızı temelden değiştirebileceğini unutmamalısınız. Bu nedenle yönlendirmelerden yararlanırken yönlendirmenin gerekliliklerini iyi düşünmeli, kararlarınızı kesin olarak sağlıklı bir şekilde vermelisiniz.
İlginizi çekebilir; SEO Nasıl Yapılır? SEO Yapılacaklar Listesi
Sıkça Sorulan Sorular
- 301 Yönlendirme Nedir?
301 Yönlendirme web sitelerinin ya da sayfalarının kalıcı olarak başka bir URL’ye yönlendirilmesidir.
- 302 Yönlendirme Nedir?
302 Yönlendirme bir web sitesinin ya da içerisinde yer alan sayfaların geçici olarak bir sayfaya yönlendirilmesidir.
- Yönlendirme Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Yönlendirmeler yapılırken, geçici mi yoksa kalıcı mı olacağına kesin olarak karar verilmelidir. Tüm teknik detaylar düşünülmeli eğer mümkün ise bir uzmana danışılmalıdır.