Google disavow tool bağlantı reddetme aracı olarak da bilinmekte olan, web sitelerine gelen harici bağlantıların site sahipleri tarafından reddedilmesine olanak tanıyan ücretsiz bir araçtır. Google tarafından sunulan bu araç sadece web site mülk sahipleri tarafından kullanılmaktadır.
Google bağlantı reddetme aracı web site sahiplerinin zararlı olarak düşündükleri; yapay bağlantıları, spam değeri yüksek olan geri bağlantıları kısacası istenmeyen linkleri reddetme sürecinde kullanılmaktadır. Kullanımı ciddi dikkat isteyen ve etkileri büyük olacak bir araçtır. Bu nedenle link reddetme sürecinde emin olmak gerekir.
Link reddetme aracı; https://search.google.com/search-console/disavow-links
Bu Yazıda Nelerden Bahsedeceğiz?
ToggleBağlantı Reddetme Aracı Kullanılması Gereken Durumlar
Google disavow tool ya da bağlantı reddetme adı ile alınan bu aracı kullanmanız gereken durumlar;
- Yanlış planlanmış link inşa süreçleri,
- Kalitesini/Otoritesini kaybetmiş linklerden geri bağlantıların bulunması,
- Alakasız sitelerden gelen linkler,
- Alakasız çapa metinler (Anchor textler) ile gelen link durumları,
- Anti-SEO saldırıları
Süreçlerinde bağlantı reddetme aracı kullanılarak tüm bu linkler reddedilmelidir. Tespit edilmesine rağmen reddedilmeyen linkler SEO çalışması ve planlamalarına zarar verir.
Bağlantı Reddetme Aracı Nasıl Kullanılır?
Sitenize gelen zararlı bağlantıların varlığından haberdar olduğunuz ve bu linkleri reddetmeye karar verdiniz. O zaman bağlantı reddetme adımlarına başlayabiliriz.
Google link reddetme aracı kullanım adımları;
- Bağlantı reddetme aracını açınız,
- İlk olarak Google bağlantı reddetme aracına gidiniz. Link reddetme aracı; https://search.google.com/search-console/disavow-links. Buraya girerken linkleri reddetmek istediğiniz web sitenizin console maili ile girdiğinizden emin olunuz.
- Daha sonra reddetme işlemi yapacağınız web site mülkünüzü seçiniz. Bu mülk Google console üzerine domain kaydı ile değil URL kaydı ile kayıt edilmiş olmalıdır. Aksi halde link reddedemezsiniz.
- Mülkü seçtikten sonra karşınıza 3 farklı tuş gelecektir. Bunlar “Reddedilenleri İptal Et”, “Listeyi İndir”, “Değiştir”, eğer daha önce hiç link reddetme yapmadıysanız burada sadece “Liste yükle” seçeneği olacaktır. Sizin durumunuza uygun seçeneği seçiniz.
- Bilgisayarınız üzerinde hazır olarak bulunan reddetme listesini buraya yükleyiniz. Yüklediğiniz bu listenin link reddetme kriterlerine uygun olarak hazırlandığından emin olunuz. Yükleme işlemini tamamlayınız ve işte bu kadar. Linkleri reddettiniz.
Bağlantı Reddetme Listesi Kuralları
Google bağlantı reddetme aracını kullanarak linkleri reddetmek için bir liste oluşturmanız gerekecektir. Ancak bu listenin 2 farklı dikkat etmeniz gereken kuralı bulunur.
Linkleri ya URL olarak ya da direkt Domain olarak reddedebilirsiniz. Domain olarak reddedilen sitelerden gelecek her türlü bağlantıyı artık otomatik olarak reddetmiş olursunuz. URL olarak reddetmenizde ise sadece girdiğiniz o URL reddedilmiş olur. Domainden hale bağlantı alabilirsiniz.
- Link reddetme listesi .txt olmalıdır.
- Domain ya da URL olarak linkler girilmelidir.
- Maksimim dosya boyutu 100.000 satırdır.
Örnek;
URL olarak reddetmek;
https://ornekurl.com/ornek-sayfa
https://www.zararlisite.com/ornek-sayfa
Domain olarak reddetmek;
domain:ornekurl.com
domain:zararlisite.com
Zararlı Bağlantı Nedir?
Zararlı bağlantılar Google webmaster rehberi üzerinde belirtilen şartlara karşı gelen, yapay olarak oluşturulmuş, spam değeri yüksek ve geri bağlantı hedefi olan siteye otoriteden çok daha fazla zarar verme potansiyeli olan linklerdir. Bu bağlantılar manuel veya otomatik olarak istek dahilinde yapılmış olabilir ya da istek dışı bir şekilde web siteleri hedef seçilerek kurgulanmış olabilir. İstek dışı bu çalışmalar negatif SEO süreçleri dahilinde gerçekleştirmiş olabilir. Bu süreçlere de Anti-SEO denilmektedir.
Zararlı Bağlantılar Neye Göre Belirlenir?
- Spam değeri yüksek ise,
- Alakasız, zarar vermeye yönelik kelimeden link sağlanmış ise,
- Domain değeri sitenizden çok düşük ise,
- Site lokasyonu ve kategorisi çok alakasız ise,
- Site kategorisi illegal ise,
- Link çıkışı sayısı çok fazla ise,
- Link manipülasyonu ihtimali fazla ise,
Bu bağlantılar zararlı bağlantı olabilir. Hızlı bir şekilde bu tarz bağlantıları reddetmek faydanıza olacaktır.
Zararlı Bağlantı Tespit Araçları
- Google Search Console Bağlantılar alanı
- Ahrefs SEO aracı
- Semrush Backlink Audit
- MOZ Backlink kontrol aracı
kullanılarak zararlı bağlantılar tespit edebilir ve reddetme işlemlerine geçebilirsiniz.
Link Reddetme Sürecinde Dikkat Etmeniz Gerekenler
Link reddetme sürecinde dikkat etmeniz gereken durumları ve izleyeceğiniz yolu sizler için bir akış diyagramı haline getirdik. Linklerinizi reddederken, bağlantı reddetme aracı kullanmadan önce bu akış diyagramından faydalanabilirsiniz;
Sıkça Sorulan Sorular
Bağlantı Reddetme Aracı Kullanım Sınırı Var mı?
Bağlantı reddetme aracının kullanım sınırı yoktur. Ancak dikkatli kullanmak gerekir. Aksi halde zarar verecektir.
Bağlantı Reddetmek Hata mı?
Eğer reddedeceğiniz bağlantıların zararlı olduğundan eminseniz bağlantı reddetmek hata değildir. Aksine çok faydalı bir işlem olacaktır. Uzun vadede getirisi çok yüksek olur.
Spam Bağlantılar Neden Reddedilmelidir?
Spam bağlantılar er ya da geç sitenize zarar verir. Otorite değerinizi düşürür ve sıralama kaybı yaşamanıza sebep olur. Bu nedenle reddetmek en mantıklı çözümdür.